Månadens innovatör Kjell Rilbe


Innovatør: Kjell Rilbe
Innovasjon: Kryssordspillet Korso


Kjell Rilbe er opprinnelig fra Göteborg, men vokste opp i Spånga i Stockholm. I dag bor han med familien i en villa i Haninge, sør for Stockholm. Han er mest interessert i vitenskap og ulike typer kreativitet, som programmering (som han også jobber med), hagearbeid, keramikk, snekring og håndarbeid. Ordspillet Korso er et familieprodukt med røtter tilbake til Kjells barndom. Det hele startet tidligere enn Kjell selv husker.



Familiens hjemmesnekrede spill var starten på Korso 


- Vi lekte ofte to leker hjemme da jeg vokste opp, forteller Kjell. Det ene var det klassiske "ord fra ord", der man skulle finne ord ut fra bokstavene i et avtalt ord. Det andre var en lek vi pleide å kalle "kryssord". Kjells far, professor Harry Rilbe, hadde funnet opp reglene. Det gikk ut på at spillerne skulle bygge hvert sitt kryssord på 6×6 ruter. Spillerne byttet på å fritt velge en ønsket bokstav. Alle spillerne må deretter plassere den valgte bokstaven i en hvilken som helst posisjon på sitt eget brett. Spillerne får nøyaktig det samme settet med bokstaver, men bygger hver sin unike ordflette.

Ideen var nok ikke spesielt unik, men Harry var en matematisk anlagt person som syntes det var viktig at de vanskelige lange ordene skulle belønnes ekstra. Derfor bestemte han seg for at ordene skulle få poeng etter kvadratet av antall bokstaver, i stedet for antall bokstaver i seg selv. Et ord på seks bokstaver fikk altså 6 × 6 = 36 poeng. Dette kan virke som en bagatellmessig forskjell, men den belønner deg for å være flink til å flette ordene sammen på begge sider og for å være fleksibel og endre ordene når medspillerne ikke velger de bokstavene du trenger.

"Det var slik vi spilte kryssord frem til jeg var 10-12 år gammel", forteller Kjell. "På ungdomsskolen begynte jeg å bygge geometriske papirfigurer, for det meste bestående av likesidede trekanter. Dette holdt jeg på med helt opp til videregående, og det kulminerte med en figur bestående av 504 trekanter og 24 L-formede flater. Jeg tror det var da jeg gikk på ungdomsskolen at mamma Birgit foreslo at vi skulle bruke en av figurene mine til å lage 20-sidige terninger til spillet vårt.


Papperstärningar Korso 
Prototypen på de spesielle terningene som Harry laget av papir. 20 sider på hver terning!


Harry begynte å telle bokstaver i aviser for å finne ut hvor vanlige de er. Basert på dette laget vi fire forskjellige terninger med til sammen 80 terningsider. De vanlige bokstavene skulle være på flere forskjellige sider av terningen og de uvanlige bokstavene bare på én side hver, slik at de uvanlige bokstavene skulle være vanskelige å få tak i, mens de vanlige bokstavene skulle være lette å få tak i.

- Terningene gjorde spillet enda bedre, og jeg har mange gode minner fra kryssordspillet, sier Kjell. At terningene var laget av papir hadde sine fordeler når vi satt ute i skjærgården om sommeren og spilte. Vinden spilte oss mange puss ... Jeg husker at vi prøvde å bruke steinkuler inni terningene, men det gjorde bare at de trillet enda bedre.

 

Første versjon av Korso på markedet

 

Familien begynte nå å diskutere muligheten for å lansere spillet på markedet. Det viste seg imidlertid å bli svært dyrt å produsere spesialterninger, ikke minst fordi det var fire forskjellige terninger.

- Jeg tror vi fikk tilbud på rundt 40 000 svenske kroner for startkostnaden og i tillegg en stykkpris", sier Kjell. "Det ble for mye penger for oss, så til slutt bestemte vi oss for å gi det ut uten terningene.

Harry tegnet en enkel eske, regler og klosser med spillplaner, som ble trykket på et lokalt trykkeri i Stockholm. Spillet ble nå kalt "Korso", etter forslag fra mor Birgit.

Salget var beskjedent, men det ble i hvert fall et ekstra opplag. Totalt ble det kanskje solgt halvannet tusen spill, og noen ekstra klosser med spillebrett. Etter noen år bestemte familien seg for ikke å lage flere serier, og salget opphørte. Drømmen om å utgi spillet komplett med terninger levde imidlertid videre. Etter hvert tok Kjell det imidlertid opp igjen med full styrke, nå med sin fremtidige kone Kristina som partner, et godt stykke ut på 2000-tallet.

Egen konstruksjon på esken som kan brettes sammen uten lim! 

Å lage et produkt av spillet viste seg å være ganske mye arbeid. Hvordan skulle spillebrettene se ut? Skal de inneholde noe mer enn selve rutenettet? Skal samme brett brukes til spill av ulik størrelse? Hvordan skal ordpoengene gjøres enkle å finne eller huske? Hvordan skriver man reglene slik at de er kortfattede, enkle å forstå og entydige? Hvor stor bør esken være? Hvordan skal boksen være konstruert?

- Jeg er faktisk litt stolt av hvordan boksen er konstruert, sier Kjell. Jeg er fortsatt interessert i papirhåndverk, og de eskene vi fant på markedet, krevde liming eller holdt ikke helt sammen. Noen modeller hadde fliker som stakk ut på utsiden av esken. Stygt! Jeg endte opp med å designe min egen eske som kan brettes sammen uten lim, med låsefliker som garantert ikke løsner.

Så var det det med støpeformene til terningene. De asiatiske leverandørene var selvsagt billigere, men krevde serier på minst 10 000 stykker. I tillegg virket de asiatiske leverandørene vanskelige å forholde seg til når det gjaldt rettferdighet, som i "fair trade". Til slutt valgte vi mellom to britiske leverandører.


Korsordsspelet Korso
I 2007 var spillet klart og levert, og salget kunne begynne.

"Spennende og lærerik reise"


I slutten av 2007 var den første produksjonsserien ferdig, og Kjell ringte rundt til forskjellige bokhandlere for å selge spillet. Et par gode anmeldelser hjalp til, og det ble et brukbart salg i julen 2007 til tross for at vi kom veldig sent i gang.

- Butikkene gjør faktisk de fleste innkjøpene til julesesongen før sommeren, noe vi ikke var klar over da, fortsetter Kjell. "Vi fikk også noen bedriftsbestillinger, blant annet fra et konsulentfirma som kjøpte noen hundre eksemplarer.

Etter hvert har bokhandlermarkedet endret seg slik at svært få bokhandlere gjør egne innkjøp. I stedet gjøres innkjøpene sentralt, og det er svært vanskelig å komme inn. Derfor har Korso i stor grad forsvunnet fra de fysiske butikkene. Samtidig har netthandelen eksplodert. Hos SmartaSaker har Korso vært tilgjengelig siden i fjor høst, og det er et populært produkt.

For oss har det vært en spennende og lærerik reise, sier Kjell. Man blir kjent med alt fra trykk med fargestyring og papirkvalitet til logistikk- og leveringsløsninger. Da vi bestilte den første serien på tusen eksemplarer, lagret vi dem hjemme i treromsleiligheten vår på 80 kvadratmeter. Alle kriker og kroker var stappfulle av esker med spillebrettblokker og andre deler av spillet - under bord, kommoder, senger, bokhyller. Overalt! Man blir flink til å rydde opp....

Det finnes også en variant som heter Korso HexIQ. Firkantene på brettet er byttet ut med sekskanter, som i en bivokskake. Du fletter ord på tre linjer, og du kan også lagre terningkast til når du trenger dem mer. Det finnes flere ideer, men akkurat nå strekker ikke tiden til. Familie, hage og andre interesser må prioriteres. Men hvem vet, kanskje om et års tid?




Nevnte produkter

Se flere innlegg

Hanna Dahl
Hanna Dahl
Sarah & Sofie Hellström
Sarah & Sofie Hellström
Tage Norén
Tage Norén
Ola Särén
Ola Särén
Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Logg inn
Velg land