Innovatører: Madeleine Wejlerud & Christer Kihlström
Innovasjon: Padlegaffler
Vi har alle en eller annen gang stått ved buffébordet og slitt med å få matbiten av gaffelen. Madeleine Wejlerud bestemte seg for å løse problemet og skisserte ideen om en gaffel som tar opp og skyver av maten. Sammen med Christer Kihlström har gaffelen blitt videreutviklet og er nå i produksjon.
Vellykket samarbeid mellom to innovatører
Madeleine Wejlerud bor i Lerum med samboer og tvillingsønner på 3,5 år. Hun er utdannet tegnspråktolk, men har alltid vært fascinert av smarte dingser som kan gjøre hverdagen enklere. Christer Kihlström bor sammen med sin kone Gunilla i Skara, barna har for lengst flyttet hjemmefra. Christer har jobbet med produktutvikling og kommet opp med egne oppfinnelser hele livet. Selv om han nærmer seg 70 år, finner han fortsatt på nye smarte produkter. De møttes for første gang under en konkurranse for innovatører der Madeleine deltok med sin idé om puttergaffelen og Christer med et annet produkt.
Gaffelen har solide tenner som plukker opp og holder fast for eksempel pålegg, oliven og ost. Glideskinnen skyver deretter enkelt maten over på tallerkenen, og ingen hender kommer i nærheten av maten. Hygienisk og smart når flere personer tar mat fra samme tallerken.
- Før konkurransen hadde jeg lenge tenkt på en gaffel med push-off-funksjon, sier Madeleine. "Det plaget meg at jeg alltid måtte pirke i maten med fingeren eller trekke den mot tallerkenen for å få den til å falle av, så jeg begynte å tegne en gaffel som kunne gjøre dette for meg. Jeg tok frem papir og blyant og tegnet. Deretter googlet jeg et selskap som hjalp meg med å tegne gaffelen i CAD og skrive ut en prototype med 3D-printeren deres. Med denne prototypen meldte jeg meg på konkurransen.
Svenskprodusert gaffel
Etter konkurransen ville Madeleine fortsette å utvikle gaffelen og ble anbefalt å kontakte Christer, som også hadde deltatt i konkurransen. De sa at han var en skikkelig oppfinnerjockey. Sagt og gjort. Madeleine sendte en e-post og spurte om han ville hjelpe henne, og noen dager senere var samarbeidet i gang! Christer redesignet gaffelen slik at den skulle bli enklere å produsere og ikke koste så mye. Han hadde også en egen 3D-printer og produserte en rekke prototyper som ble sendt frem og tilbake mellom Lerum og Skara til begge var fornøyde.
- Da vi var fornøyde med design og funksjon, kontaktet vi en fabrikk i Skara som skulle produsere gaffelen for oss", sier Madeleine. "Vi følte at det var trygt å ha en fabrikk i Sverige. Da har man bedre kontroll over hva som skjer. Dessuten er det gøy å se hvordan en gaffel produseres. Det var et stort øyeblikk da den første gaffelen kom ut av maskinen. Og siden lange leveranser påvirker klimaet negativt, var valget enkelt da vi valgte Sverige som produksjonsland.
- Fra jeg tegnet gaffelen med papir og blyant, tok det ca. 7 måneder til vi hadde det ferdige produktet i hendene. Jeg har hatt mange ideer opp gjennom årene, men har aldri visst hvordan jeg skulle gå videre med produktet, før nå", avslutter Madeleine.
Madeleines og Christers favoritter på Smarta Saker:
Madeleines favoritt - Skoovertrekk til barn "Jeg kan ikke tro at ingen har tenkt på dette før. Morsomt for barna å ha på seg skoene sine, og i tillegg blir de ikke skitne i bilen. Perfekt."
Christers favoritt - Pillepopperen "Når man som jeg har en sykdom som krever mange tabletter. Uten pillepopperen blir du nummen i fingrene. En utmerket oppfinnelse og hjelpemiddel."
Madeleine og Christers felles favoritt - yoghurtholderen "Det er alltid mye fil eller yoghurt igjen i pakken når man kaster den. Med denne oppfinnelsen blir det mindre matsvinn, og det liker vi."